Δρ. Δημήτρης Μιχαηλίδης, Αρχαιολόγος

Ο Δρ. Δημήτρης Μιχαηλίδης σπούδασε Ιστορία της Τέχνης και Αρχαιολογία και υπήρξε ο πρώτος Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστήμιου Κύπρου.

Bασικές σπουδές στο Courtauld Institute, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (B.A. History of European Art, 1969), Μεταπτυχιακές σπουδές στο Institute of Archaeology, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (M.A. Archaeology of the Roman Provinces, 1971. Ph.D. “The Pavements of Roman Benghazi, Libya“, 1981).

Δίδαξε στο Universita per gli stranieri στην Perugia της Ιταλίας από το 1975 έως το 1977 και εργάστηκε υπό διάφορες ιδιότητες στο 324 British School at Rome. Εργάστηκε επίσης ως Αρχαιολογικός Λειτουργός, υπεύθυνος για την Επαρχία Πάφου και το 1992 διορίστηκε ως Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου από όπου αφυπηρέτησε τον Αύγουστο του 2014 και τον Οκτώβριο του απενεμήθη ο τίτλος του Ομότιμου Καθηγητή. Υπήρξε ο πρώτος Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας από το 1996 έως το 2000 και Διευθυντής της Ερευνητικής Μονάδας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου από το 1996 μέχρι την αφυπηρέτησή του. Ο Δρ Μιχαηλίδης έχει διευθύνει ανασκαφές στη Βερενίκη της Λιβύης, στο Otranto της Νότιας Ιταλίας και στο Αβαείο του San Clemente στη Ρώμη. Για το Τμήμα Αρχαιοτήτων διεύθυνε συστηματικές ανασκαφές στην Οικία του Ορφέα, στην Οικία των Τεσσάρων Εποχών και στα Λουτρά του Τρίτωνα στην Πάφο,καθώς και πολυάριθμες άλλες συστηματικές και σωστικές ανασκαφές στην Επαρχία Πάφου.

Είναι μέλος των Επιστημονικών Επιτροπών του LIMC (Lexicon Iconographicum Mythologiae Classicae) και της Association Internationale pour lEtude de la Mosaϊque Antique. Είναι Αντιπρόεδρος της Ιστορικής Εταιρείας Κύπρου και Πρόεδρος της International Committee for the Conservation of Mosaics.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι: Ελληνιστικά και Ρωμαϊκά Ψηφιδωτά και Τοιχογραφίες. Ιατρική κατά την Αρχαιότητα. Εμπόριο Μαρμάρου, Αμφορέων και Κατεργασμένων Kογχυλιών. Τοπογραφία της Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής Κύπρου και Τοπογραφία της Λευκωσίας.

Πρέπει να αναφερθεί ότι ήταν ο πρώτος Αρχαιολογικός λειτουργός που διορίστηκε στο επαρχιακό Μουσείο Πάφου, και αν δεν κάνω λάθος ο πρώτος που διορίστηκε παγκύπρια σε επαρχιακό μουσείο . Ήταν η περίοδος της δεκαετίας του 80, που στη Πάφο,συγκεκριμένα στη Κάτω Πάφο ήταν η εποχής που επικρατούσε η οικοδομική έξαρση. Θυμάμαι ότι ήμουν στην αρχή των σπουδών μου στη Αρχαιολογία  και είχα έρθει για τις διακοπές του Φλεβάρη. Τότε γίνονταν σωστικές ανασκαφές απέναντι από το Annabelle Bch . Ήταν μέρος του ρωμαϊκού νεκροταφείου .Ξεκινούσαμε τις ανασκαφές στις 07:30 πμ και πολύ συχνά τελειώναμε στις 20:00 . Κάποιες φορές καλούσαμε και τη αστυνομία για να φυλάει τις ανασκαφές μιας και ακούστηκε ότι βρήκαμε χρυσό. Πρώτη φορά στη ζωή μου ερχόμουν αντιμέτωπη με τον θάνατο, με ανθρώπινα οστά και ταφικά κτερίσματα. Ήταν τόσος ο ενθουσιασμό μου με τις ανασκαφές που δεν φοβόμουν τίποτα. Τρύπωνα μέσα σε υπόγειους τάφους χωρίς να γνωρίζω τι θα συναντήσω μπροστά μου,τι θα βρω. Μάλιστα θυμάμαι μια φορά έφερα στο φως ένα κρανίο το οποίο ήταν παρα πολύ εύθραυστο και δεν είχαμε κουτί για να το βάλουμε μέσα , έτσι το έβαλα μέσα στο καπέλο μου. Όταν το βράδυ επέστρεψα στο σπίτι και αφηγήθηκα το συμβάν στη μαμά μου, επέμενε να πετάξουμε το καπέλο. Τελικά απλώς το έπλυνα και το ξαναφόρεσα την επόμενη μέρα. Αν μου συνέβαινε αυτό σήμερα ,ειλικρινά δεν γνωρίζω αν θα έκανα το ίδιο. Ήταν τόσο ο ενθουσιασμός και το πάθος μου για τις ανασκαφές που όταν βρήκα τα πρώτα χρυσά κτερίσματα δεν μου έκαναν και τόσο αίσθηση . Για μένα ήταν απλώς ανασκαφικά ευρήματα. Μαζί με το Δρ Μιχαηλίδη ανέσκαψα και στη οικία του Ορφέα και για πρώτη φορά βρήκα το πρώτο μου μωσαϊκό,για να είμαι πιο ακριβής το μέρος ενός μωσαϊκού. Είναι κάτι το ανεπανάληπτο να σκάβεις, να σκουπίζεις το χώμα, και να να σου αποκαλύπτεται ένα πόδι, ένα χέρι και η αγωνιά σου να κορυφώνεται και να θέλεις να σκάψεις πιο γρήγορα για να δεις σε ποιο πρόσωπο ανήκουν ,αλλά πρέπει να σκάβεις προσεκτικά γιατί η εύρεση ένος νομίσματος,ενός οστράκου μπορεί να βοηθήσει στη χρονολόγηση του μωσαϊκού. Κάποτε δυστυχώς έπρέπε να περιμένεις την επόμενη μέρα γιατί ήδη ήταν 15.30 και οι εργάτες έπρεπε να σχολάσουν. Πιο βασανιστική ήταν η περίοδος του σαββατοκύριακου μιας και έπρεπε να περιμένεις 2 μέρες. Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτή τη περίοδο των ανασκαφών με το Δρ Δημήτρη Μιχαηλίδη ,ήταν μια περίοδος γεμάτο γνώση , πρακτική και ενθουσιασμό.

Τη Τετάρτη 16/03/2016 ,η ώρα 19:00 ο Δρ. Δημήτρης Μιχαηλίδης θα δώσει διάλεξη με θέμα η Ελληνιστική και Ρωμαϊκή Πάφος μέσα από τα ευρήματα της Νέας Πάφου. Τόπος της Εκδήλωσης : Αίθουσα εκδηλώσεων της Τράπεζας Κύπρου,Λεωφόρος Μακαρίου 117,Λεμεσός .

Κλέλια Αρμινιώτου

 

Leave a comment